Het ontstaan van Sjaak

Wat vooraf ging

Veel kinderen van nu zijn extreem gevoelig. Gevoelig voor allerlei prikkels, voedingsstoffen en sferen. De klachten van deze kinderen variëren van angsten, zenuwtics, slapeloosheid en allergieën tot het niet willen praten of eten. Els werkt met deze kinderen. Ze had behoefte aan een getekend figuurtje dat haar werk met deze kinderen kon ondersteunen.

Ze vroeg haar vriendin Alice mee te denken. En zo kwam Sjaak – vernoemd naar de chakra’s – met kleurpotloden tot leven.

Sjaak

Sjaak heeft een prachtig, koningsblauw lijf en de eerste vijf chakra’s zijn met hun specifieke kleur zichtbaar op zijn lijf.
De spiraal net boven zijn ogen verwijst naar het derde oog en bovenop zijn kop prijkt zijn kuif als kruinchakra.

Symboliek

Er is dankbaar gebruik gemaakt van de vele symbolische kenmerken van de pauw. De staart die een beschermende koepel vormt; de vele ogen daarin waarmee hij veel ziet … soms meer dan hij zou moeten of willen zien; de voelsprieten als antennes op zijn kop waarmee hij veel informatie oppikt … soms meer dan goed voor hem is.

Stevige basis

Gelukkig heeft Sjaak flinke poten waarmee hij stevig staat.
En dat is precies waar stemmings- en spanningsgevoelige kinderen behoefte aan hebben: een stevige basis waar ze op terug kunnen vallen … een anker waardoor ze zich met zelfvertrouwen staande kunnen houden in deze voor hen vaak lastige wereld.

Korte opdrachten

De ontwikkelde werkkaarten hebben tot doel de basis van kinderen te versterken. Door korte teken- en/of schrijfopdrachten wordt de kinderen gestimuleerd en geprikkeld. De energie van de werkkaarten werkt lang door. Alleen al daarom is het van belang dat de kinderen hun ‘tekening’ meenemen naar huis.

 

Werken met Sjaak

De mogelijkheden van Werken met Sjaak zijn minstens zo talrijk als de ogen in z’n kleurrijke staart!

Meer informatie?