Uit de praktijk

Ga jij maar even Sjaken

Al snel bleek dat de kinderen zich goed konden identificeren met Sjaak en dat de oefeningen effect hadden. Een moeder liet weten dat de kreet ‘Ga jij maar even Sjaken’ zijn intrede had gedaan in haar gezin, wat zoveel wil zeggen als ‘trek je maar even terug’ of ‘kom maar een beetje tot jezelf’.

Diploma A

Een meisje van zeven moet afzwemmen voor diploma A. Ze ziet er erg tegenop en is nerveus. Els geeft haar een werkkaart van Sjaak en nodigt haar uit om Sjaak de kleren ‘aan te trekken’ die lijken op wat ze zelf tijdens het zwemmen aan zal hebben.
Dat geeft kracht, nu is ze niet meer alleen. Sjaak gaat mee naar huis, krijgt een plaatsje op de slaapkamer en mag ook mee naar het zwembad.

Het meisje neemt die dag haar diploma in ontvangst … zo trots als een pauw!

Bescherming

Een heel gevoelige en vrolijke jongen van 9 voelt emoties aan van anderen en entiteiten. Hij hoort af en toe negatieve stemmen van een jongen en een meisje. Af en toe ‘floept’ hij uit zijn lichaam. Naast de energetische behandelingen en oefeningen heeft hij onder andere gewerkt met de kaarten ‘Aura schoonmaken’ en ‘Beschermen’. Hij kan inmiddels heel goed met zijn hooggevoeligheid omgaan.

Geheimen bewaren

Een meisje van zeven heeft af en toe nare gedachten die ze niet wil delen. Ze is bang dat haar ouders haar dan niet meer lief zullen vinden. Ze voelt zich soms alleen. Els heeft haar de kaart Opruimen gegeven en ze heeft in de ruimte buiten Sjaak de nare gedachten opgeschreven. De werkkaart heeft ze in een doos gestopt en samen met haar moeder in huis verstopt. Deze opdracht heeft haar erg opgelucht.

Voor Els en Alice was deze gebeurtenis aanleiding om de werkkaart ‘Geheimen bewaren’ aan de serie toe te voegen.

Spoken

Een jongen is bang voor spoken. Vooral als hij gaat slapen, wordt hij bang. Els heeft hem in de loop der tijd diverse werkkaarten aangeboden. De tekeningen hangt hij op bij zijn bedlampje. Zo heeft hij mede door de werkkaart ‘Beschermen’ van Sjaak geleerd om een koepeltje om zichzelf heen te zetten waardoor hij veilig is. Als hij bang is, vraagt hij Sjaak om hulp. De angst is al minder en hij kan beter slapen.

 

Werken met Sjaak

De mogelijkheden van Werken met Sjaak zijn minstens zo talrijk als de ogen in z’n kleurrijke staart!

Meer informatie?